De natuurlijke oorsprong van glas t/m het gebruik in de moderne tijd

Glas door extreme verhitting

Het eerste glas ontstond miljoenen jaren geleden op natuurlijke wijze in woestijnen door extreme verhitting van zand. Een andere natuurlijke oorsprong is het verglazen van lava.

Primitief glas

Glas in zijn meest primitieve vorm is aangetroffen in een maanmonster. In de lava van vulkaanuitbarstingen is ook een stof aangetroffen die eigenschappen van glas bevat. Glas is dus eigenlijk zo oud als de aarde zelf.

De mens ontdekt glas

De mens ontdekte het glas per toeval, ongeveer 5.000 jaar voor Christus, in de Romeinse tijd. Soldatenmaaltijden werden bereid in potten die op nitraatblokken stonden. Die blokken smolten uiteindelijk door de enorme vuurhitte en werden ongemerkt gemixt met strandzand. Het resultaat na afkoeling was glas. Na deze ontdekking werd glas gebruikt ter decoratie of verwerkt in kunstvoorwerpen.

Toen glas nog zeldzaam was

Lang gelden was glas zo kostbaar en zeldzaam dat zelfs de farao van Egypte slechts één stel ruiten had voor zijn paleizen. Het glas moest meegenomen worden als hij verhuisde van zijn zomerpaleis naar het winterverblijf.

Van decoratief glas naar ramen

Het heldere glas stamt uit ongeveer 100 jaar na Christus. De Syriërs hadden ontdekt dat je met een holle blaaspijp glazen voorwerpen kon blazen. Daardoor konden ineens grote hoeveelheden glas gemaakt worden.

Syrië was in die tijd onderdeel van het Romeinse Rijk, dus duurde het niet lang voordat glasblazen werd geïntroduceerd in Europa. Het glas werd gebruikt in de belangrijkste gebouwen van Rome en luxe villa’s in Pompeii. Glas werd tot aan de Middeleeuwen voornamelijk in kerken en paleizen toegepast. Na verloop van tijd werd het ‘gewoner’ en eveneens gebruikt in openbare gebouwen, herbergen en huizen van de welgestelde burgerij.

Glas massaproductie

Door de eeuwen heen werd de glaskwaliteit steeds beter, mede dankzij wetenschappers als Friedrich Siemens en Carl Zeiss. Door de industriële revolutie aan het einde van de 19e eeuw werd het uiteindelijk mogelijk om glas in enorme hoeveelheden te produceren.

Isolerende werking van glas

In de jaren ’70, in de tijd van de oliecrisis, realiseerde men zich dat enkel glas niet goed isoleert. Het gevolg daarvan was dat het veel beter isolerende dubbelglas sindsdien veelvuldig toegepast werd. Inmiddels is voor nog meer energiebesparing en wooncomfort het speciale, hoogrendement (HR) dubbelglas ontwikkeld. Dit dubbelglas heeft een warmte reflecterende laag, in de vorm van een uiterst dun metaallaagje.

Glas is niet meer weg te denken

Glas heeft door de eeuwen heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig is glas niet meer weg te denken en speelt het in al zijn verscheidenheid een hele belangrijke rol in onze leefomgeving.