HR dubbel glas

Je bent al een heel eind op weg met de planning voor je project. Sterker nog, de eerste palen zijn al geslagen. En dan bedenk je dat er ook ‘nog even glas’ nodig is om het project wind- en waterdicht te maken. Vanwege de krappe deadline, neem je niet de tijd om je te verdiepen in de verschillende glassoorten, en kies je het eerste wat in je opkomt en wat je kent. Maar is dat ook de beste keuze voor jouw project?

Om dat te weten moet je wel de verschillen tussen de verschillende glassoorten kennen. We beginnen deze serie met dubbel of driedubbel glas.

Wat is HR dubbel glas?

Je hebt ‘gewoon’ dubbel glas en tegenwoordig ook HR dubbel glas. In de volksmond heeft het dezelfde benaming, maar er zit wel een wezenlijk verschil tussen beide glassoorten: de isolatiewaarde. Bij gewoon dubbel glas is de ruimte tussen de glasplaten (de spouw) gevuld met lucht, terwijl bij HR dubbel glas (ook wel bekend als HR++ glas) deze ruimte met het edelgas argon of krypton is gevuld. Daardoor isoleert het vele malen beter. Plus, aan de binnenzijde van HR++ glas zit een coating die de warmte beter isoleert.

Ongeveer 85% van de woningen in Nederland zijn (deels) voorzien van dubbel glas. Ondanks dat het stukken beter is dan enkel glas, gaat er toch nog veel warmte verloren ten opzichte van HR++ glas; 15% – 20% van de warmte gaat verloren via de beglazing. Met de trends om energiezuiniger te wonen, zien we dan ook dat het gewone dubbel glas meer en meer wordt vervangen voor de HR variant.

Dubbel HR glas
Voorbeeld HR dubbel glas

Wat is driedubbel glas?

Zoals de naam al doet vermoeden, heb je bij driedubbel glas drie glasplaten, waarbij de ruimte gevuld is met argon of krypton. De isolatiewaarde is nóg hoger dan van HR++ glas, maar wordt nog niet vaak toegepast. Zeker niet in bestaande woningen, omdat in het gros van de situaties dan ook de kozijnen vervangen moeten worden. Kies je voor driedubbel glas, let er dan wel op of de kozijnen geschikt zijn voor deze glassoort.

Warmtepomp
In nieuwbouwwoningen zien we steeds vaker dat er een warmtepomp geplaatst wordt ter voorbereiding dat heel Nederland ‘van het gas af moet’. Wist je dat het dan ook het beste is om driedubbel glas te plaatsen? HR dubbel glas isoleert niet goed genoeg, terwijl HR+++ glas wel voldoet aan de normen. Ben je bezig met een nieuwbouwproject inclusief warmtepomp, let er dan ook op dat de juiste beglazing wordt geplaatst.

Triple glas
Voorbeeld driedubbel glas

Kosten HR dubbel of driedubbel glas

De volgende vraag is dat natuurlijk ook wat de kosten zijn van HR dubbel of driedubbel glas. Tuurlijk is dat een bepalende factor voor je keuze. Het project moet wel binnen budget gerealiseerd worden. Maar kijk ook naar wat de eigenaar of bewoner straks per jaar bespaart aan energiekosten. Dat bepaalt of het de investering nu toch waard kan zijn.
Hieronder een overzicht van de kosten en besparing bij vervanging van gewoon dubbel glas (Bron: Greenhome)
(disclaimer: op basis van een eengezinswoning met een gasverbruik van 1.900 – 2.600m3 per jaar).

GlassoortKosten per m2BesparingBesparing jaarlijkse energiekosten
HR dubbel glas€130 – €17510 – 20%€125 – €250
Driedubbel glas€175 – €21015 – 25%€185 – €310

Wat is voor jouw project de beste keuze?

Er is geen eenduidig antwoord op wat de beste keuze is, HR dubbel of driedubbel glas. Dat is per project afhankelijk. Twijfel je wat je moet kiezen? Laat je dan altijd adviseren door een professional zoals De Glaskoning. Wij denken graag met je mee om de beste keuze te maken.