Sta je op het punt om het dubbel glas van je woning te vervangen? Omdat er een ruit kapot is, je huis beter wilt isoleren of omdat je toch je kozijnen moet vervangen. Wat de reden ook is, dit is wel hét moment om te bekijken of je je dubbel glas beter kunt vervangen door betere alternatieven, zoals HR ++ glas. Waar moet je precies op letten?

Wat is het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas?

In de volksmond wordt HR++ glas ook dubbel glas genoemd, maar er is zeker een verschil. En dat zit voornamelijk in de isolatie. Simpel gezegd: HR++ glas isoleert beter dan ‘gewoon’ dubbel glas. De naam zegt het eigenlijk al: HR staat voor ‘hoog rendement’. Maar wat heeft HR++ glas dan wel wat gewoon dubbel glas niet heeft?

In de eerste plaats zit er aan de binnenzijde een onzichtbaar laagje, een coating, die de warmte van je huis weerkaatst, waardoor het ook echt ín je huis blijft. Daarnaast bestaat HR++ glas uit twee glasplaten met daartussen een edelgas (meestal argon) die de isolatie verbetert.

Bij gewoon dubbel glas heb je ook twee glasplaten, maar dan met lucht ertussen (wat dus minder goed isoleert dan edelgas) en mis je de coating aan de binnenzijde. Uiteraard is het wel altijd beter dan enkelglas.

Besparing bij dubbel glas vervangen

Het laten vervangen van je dubbel glas voor HR++ glas is een flinke investering. Dat begrijpen wij als geen ander. Aan de andere kant: je bespaart ook direct op je energierekening. We laten het je zien:

VanNaarBesparingBesparing gasBesparing jaarlijkse energiekosten
Enkel glas
HR++15 – 25%390 – 650 m3€250 – €420*
Dubbel glasHR++10 – 20%190 – 380 m3€125 – €250*

*op basis van een eengezinswoning met een gasverbruik van 1.900 – 2.600m3 per jaar (Bron: Greenhome)

Zo voorkom je glasschade door thermische breuken

Als je bedenkt dat het plaatsen van nieuw HR++ glas gemiddeld €2500,- kost, heb je nu in 10 jaar je investering terugverdiend. En met het feit dat de energieprijzen alleen maar verder stijgen, zal je zien dat je je investering steeds sneller terugverdient. Als je bedenkt dat het plaatsen van nieuw HR++ glas gemiddeld €2500,- kost, heb je nu in 10 jaar je investering terugverdiend. En met het feit dat de energieprijzen alleen maar verder stijgen, zal je zien dat je je investering steeds sneller terugverdient. Breng isolatie aan tussen het raam en metselwerk om de spanning tussen raam, kozijn en woning te verminderen

Dubbel glas vervangen
Voorbeeld van gewoon dubbel glas

Waar moet je op letten als je dubbel glas gaat vervangen?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je dubbel glas gaat vervangen. Dit zijn de belangrijkste drie:

Tip 1. Past HR++ glas in je huidige kozijnen?

Bekijk of je huidige kozijnen geschikt zijn om HR++ glas in te laten zetten. Gewoon dubbel glas is namelijk vaak dunner dan het hoog rendementsglas. Let op de zogenaamde sponningbreedte, de breedte van het stukje kozijn waar het glas in geplaatst wordt (je ziet een soort gleuf in je kozijn). Voor HR++ glas moet het minimaal 23 mm zijn.

Hoe kun je ervoor zorgen dat het glas wél past?

  • Heb je houten kozijnen, dan kun je bekijken of je de sponning breder kunt uitzagen.
  • Gebruik bredere glaslatten om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen.
  • Zijn bovenstaande opties niet mogelijk? Bestel dan HR++ glas met een minder brede spouw.  

Overleg met je glaszetter of monteur wat er voor de kozijnen van jouw huis mogelijk is. Was je toch van plan om gelijk je kozijnen te vervangen, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Tip 2. Kies je voor hoogste isolering of verhouding kosten – rendement?

Een voorbeeld: wil je de beste isolering voor jouw huis, dan kies je voor HR+++ glas (oftewel triple of driedubbel glas). Dat is het beste isolatieglas wat op dit moment verkrijgbaar is, met de hoogste isolatiewaarde en hoogste besparing op je energiekosten. Alleen de kosten voor triple glas ligt wel honderden euro’s hoger dan voor HR++ glas.

Wil je dus minder hoge kosten hebben om je dubbel glas te vervangen, dan is HR++ wellicht interessanter voor je. De investering is lager, de gemiddelde besparing ook, maar nog steeds genoeg om je investering binnen afzienbare tijd terug te verdienen.

Tip 3: Zorg voor voldoende ventilatie

Door het plaatsen van HR++ glas kan de luchtvochtigheid in je huis toenemen, wanneer je niet goed ventileert. Daardoor koelt je huis sneller af, waardoor je meer moet stoken om je huis op temperatuur te houden. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Vraag aan de glaszetter of er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn. Zo niet, neem dat dan gelijk mee wanneer je dubbel glas gaat vervangen; denk aan het plaatsen van ventilatieroosters.

Twijfels? Laat je adviseren.

Eigenlijk nog de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven: twijfel je of je de juiste keuze maakt? Laat je dan adviseren door een professionele glaszetter. Hij weet wat de mogelijkheden zijn, en wat uiteindelijk de beste oplossing is voor jouw huis.